6 Kasım 2013 Çarşamba

Çin-Longmen Mağara Tapınağı


Çin-Longmen Mağara Tapınağı

Longmen mağaraları, Çin'in orta bölgesinde yer alan Henan eyaletindeki Luoyang kentinin güney civarındadır. Burada Longmenxia adlı bir vadi vardır. Vadide akan tertemiz su ve hava insanlar için çok çekicidir. Burası aynı zamanda ünlü bir turistik yerdir. Burada bulunan kayalıklar çok kalitelidir ve oymacılık için çok uygundur. Bunun için eski insanlar sarp kayalıklar üzerindeki mağaraları kazmışlardır. 

Luoyang, tarihte Çin'in en eski bir şehri, aynı zamanda Budizmin merkezlerinden biri olmuştur. Budizmin Çin'e yayılmasından sonra Çin'deki ilk tapınak olan Baima tapınağı burada inşa edilmiştir. MS 68 yılında inşa edilen Baima tapınağı, Budizmin Çin'e yayılmasından sonra Çin'in resmi makamları tarafından inşa edilen ilk Budizm tapınağıdır. Çin'de birçok Budist mezhepleri ve tapınakları vardır. Ancak Çin Budizm tarihinde özel yeri bulunan Baima Tapınağı Budizmin Çin'deki en erken eseri olarak kabul edilmiştir.

 Longmen mağaraları, Gansu Dunhuang Mogaoku mağaraları, Shanxi Datong Yungang mağaraları ve Chongqing Dazu taş oymaları, "Çin'in 4 dev taş oyma sanatı hazinesi" olarak adlandırılır. Taş mağaralar ilkin M.S. 471 ila 477 yılları arasında kazılmaya başlanmıştır. Bundan sonraki 400 yıl içerisinde bu çalışmalar devam ettirilmiştir. Nihayetinde burada, güneyden kuzeye uzanan 1000 metre uzunluğunda mağaralar bloku oluşturulmuştur.
Şu an Longmen mağaralarında 1300'den fazla mağara ve mağaralarda 50'den fazla Buda pagodası ve yaklaşık 100 bin Buda heykeli bulunmaktadır. Bunlardan Binyangzhong mağarası, Fengxian tapınağı ve Guyang mağarası en görkemlidir.
    
Binyangzhong mağarası, 4. yüzyıldaki mağara sanatını temsil eder. Bu mağara 24 yılda ancak tamamlanabilmiştir. Bu mağara inşası en uzun süren mağara olmuştur. Bu mağaranın içinde 11 kocaman Buda heykeli vardır. Ana heykel olan Buda Sakyamuni heykelinin yüz ifadesi zarif ve doğaldır. Heykel önünde oyulmuş iki arslan figürü de çok canlıdır.

 Fenxiang tapınağı, Longmen mağaralarının en büyüğüdür ve Çin'in Tang hanedanındaki (618-904) taş oyma sanatını temsil eder. Bu mağaradaki heykeller bloku, mükemmel bir sanat bütünlüğüdür. Ayrıca Lushena heykeli eşi görülmemiş zariflikte seçkin bir sanat eseridir. 17 metre yüksekliğindeki Lushena Buda heykeli dolgun, güzel ve canlıdır.

    Guyangdong mağarası, en erken kazılan ve içeriği en zengin mağaralardan biridir. Bu mağarada Buda heykellerinin koyulduğu hücreler vardır. Hücrelerde Buda heykellerini yapanların isimleri, tarihleri ve nedenleri kayıt edilmiştir. Bunlar, Çin'in hattatlık ve oymacılık sanatı için çok değerlidir.

Longmen mağaralarında, çok miktarda din, güzel sanatlar, hattatlık, müzik, giyim, tıp ve ilaç, inşaat ve ulaşım ile ilgili gerçek eşyalar saklıdır. Dolayısıyla Longmen mağaraları aynı zamanda dev bir taş oyma sanatı müzesi gibidir.

    Longmen mağaraları, 2000 yılında "Dünya Mirasları Listesi"ne alındı. Dünya Mirasları Komitesi Longmen mağaralarını ve Buda heykellerini şöyle değerlendirdi: "Longmen mağaraları ve Buda heykelleri, Budizm konulu sanat eserlerini ayrıntısıyla gözler önüne seriyor ve Çin'in taş oyma sanatının zirvesini temsil ediyor."
###

İlgili Video ;

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder